Maria Ernlund

Målaremästare C.E. Lindgrens stiftelse har beslutat att tilldela frisörföretagare Maria Ernlund priset "Årets hantverksmästare i Uppsala län" år 2023. Maria Ernlund utövar yrket på ett otroligt mästerligt sätt, sett ur teknisk och estetisk synvinkel. Hon är dessutom en passionerad ambassadör för yrket och bidrar genom utbildning av frisörelever i allra högsta grad för yrkets utveckling. Det är stiftelsens enorma glädje och stolthet, att kunna tilldela Maria Ernlund detta pris på 50.000 kronor.

Maria började sin utbildning som lärling i två år, hos frisör Iris Grandin på Centralbadets damfrisering på 80-talet. Sedan gick hon ett treårigt yrkesgymnasium med inriktning frisör. Under gymnasiet gjorde hon praktik hos Peter Lind på Peters Hårsalong vid västertorg. Där fick hon sedan anställning efter gymnasiet och hon jobbade där i 4 år.

1994 startade hon egen frisörsalong. Håravenyn på Kungsängsgatan 21. Hon ville skapa en konceptsalong och tog snart in en massör och en nagelterapeut. Efter 13 år flyttade hon och startade tillsammans med sin f.d. elev Camilla Dahlgren, Hårcompaniet 2007. Där hade de även en tatuerare, nagelterapeut, massör och medicinsk fotvård. Hon sålde Hårcompaniet 2017 och startade istället upp Form & Co tillsammans med Marika Pettersson, på Östra Ågatan.

2016 var Maria i Köpenhamn och besökte en konceptsalong som hon inte kunde släppa tänkarna ifrån. Fröet låg och grodde i några år, och 2022 beslutade hon sig för att köra helt själv igen, inspirerad av konceptsalongen i Köpenhamn. På Östra Ågatan 111, bredvid restaurant Bistrån, ligger nu East River Style & Lounge, Sveriges enda salong med utskänkningstillstånd och fulla rättigheter. Här kan man avnjuta tapas och ett glas Champagne i en lyxig miljö, medan man väntar på att bli klippt eller medan färgen i håret verkar. 

Hon har två anställda frisörer och en hyrstol, d.v.s. en frisör som hyr in sig i lokalen. Under alla år som egenföretagare har hon tagit emot elever från frisörgymnasiet. 2 elever per år, tre veckor per termin. Eleverna jobbar på dockor, och klipper familjemedlemmar och vänner.

Hur utvecklas man som frisör, så man inte stagnerar i sitt hantverk?

Maria: Det finns 4 grundläggande klipptekniker man måste behärska. Utifrån dem måste man skapa sin egen specifika stil. Man måste våga leka med teknikerna och då måste man även hitta inspiration. Vi på salongen utvecklar oss genom att vi regelbundet går på kurser och event som arrangeras av leverantörer och branschorganisationer. Vi läser modemagasin och branschtidningar. Jag åker på mässor och besöker kollegor inkognito när jag är utomlands. Sen övar jag och testar för att finslipa tekniken så att det passar min egen stil. Frisöryrket som jag vill bedriva är lika mycket konsthantverk som rent hantverk.

Har du lärt dig mycket av besök hos kollegor utomlands?

Maria: Ja, men kanske inte primärt nya tekniska kunskaper, utan snarare att jag ser trender och arbetssätt som jag försöker utveckla och införa på salongen när jag kommer hem.

Vilket eller vad är din "grej"? Vad är det som gör dig unik?

Maria: Jag försöker se helheten och ge kunden en helhetsupplevelse. Att kunna erbjuda en behaglig atmosfär i salongen, med tilltugg och något gott att dricka för den som vill. Jag vill bygga en långsiktig relation med kunden. Kunden ska känna sig hörd och sedd och kunna lita på mig som frisör. Kunden ska känna att de får en upplevelse, både i själva klipprocessen och slutresultatet i sig, dvs frisyren. Allt inramat i en lyxig men behaglig atmosfär, med fulla rättigheter.

Vilket är roligast? Hantverket, företagandet eller att utbilda elever?

Maria: Hantverket är nog det roligaste. Jag älskar fortfarande att klippa och att hela tiden hitta nya inspirationer. Men det är även superroligt att få vara med och utbilda elever och följa dem från start till gesällbrev. Nu är det lite extra kul eftersom trenden för tillfället är lite 70-80-90-tal. Ungdomarna försöker lösa detta med dagens moderna tekniker och verktyg. Då kan jag plocka fram gamla prylar som redan är beprövade. T.ex. traditionella saxar istället för tekniska, och slinghättor istället för foliepaket. 

Jag brinner verkligen för att vara med och utbilda frisörelever. Jag lägger mycket tid och energi på det. Jag brukar dessutom skicka dem på elevkurser i Stockholm som jag bekostar själv. Men nu har jag fått veta att det kan gå att söka stipendium för det, så det ska vi naturligtvis göra i framtiden.

Slutligen, vem klipper ditt hår?

Maria: Den på salongen som har tid. Helst någon av eleverna.

/Skomakarmästare Marcus Davidson

Länk till East River Style & Lounge.